Saturday, August 25, 2012

01. Oh My English

"Hang ni nak jalan-jalan tapi baju tak kemas lagi"

PANGGG! rasa dilempang-lempang dengar ayat ni.

Assalamualaikum adik, abang, kakak. Rasa cuti kali ni sekejap? alah alah dah biasa sangat dengar ayat tu. cukuplah. Nak taip ayat macam tu pun rasa bosan. Semua orang dapat 24 jam sehari. Hah, pandai-pandai lah hidup uruskan masa tu.


Esok dah balik asrama. Dan aku masih berkira-kira nak seludup barang apa nak bawak balik sana. Setiap kali balik mesti akan ada barang yang aku bawak senyap-senyap tanpa pengetahuan sesiapa pun. Sesiapa pun... Tak kisah sama ada tshirt abang, anak patung syahmina, tuala kecik shafiqa, bekas makanan, pen hitam basah, novel dan dan... ok rasa banyak pulak aku seludup barang ni. 

Ahak, raya tahun depan minta maaf balik.


Hah! ini barang seludup lah ni. Sampai adik aku tak tidur malam. Eh, tiba-tiba rasa lightning dorm aku romantik.


Cuti kali ni mana ada keluar berjalan. mana ada. Tak ada langsung! Setakat ni tempat yang aku pergi cuma kedai buku je. Kedai buku. Tak ada masa aku nak duduk depan pavilion hisap-hisap rokok semua. not cool... not cool... Aku rasa kalau nak lepak, pergi kedai buku tempat paling sesuai. Rasa macam rendah diri je. Rasa macam tak cukup ilmu. Rasa macam kena baca semua buku ni. Maka, beratus-ratus labur di situ sahaja. Haaa nampak permainannya di situ?


Semalam tiba-tiba gerak kinokuniya. Bukan dalam perancangan bukan dalam jangkaan. Semua Shafiqa punya pasal. eh?! Ehem tapi tak banyak buku menarik. Maka, hari ni cadangnya nak pergi kedai buku popular. Memandangkan saifullah ada kad ahli fofular jadi aku rasa apa-apa dekat situ sangat murah. sangat fofular.


Terima kasih fofular. Tadi saya dapat voucher 5 ringgit.

Baiklah, kita gerak ke topik lain


1# Pernah nampak aku buat entry bahasa inggeris? Tak pernah. Hahhh! Baru perasan lettew. Tahu tak bahasa inggeris aku teruk. mesti lah tak tahu, sebab aku tak pernah cerita kehkeh. Nak capai gred A tu sama tahap macam study fizik. kalau exam week tu, BI je yang aku stay up sampai pagi (mak aihh) Bila dah ambik paper BI rasa macam dah merdeka sampai keluar bunga api dan suara Katy Perry. Amboi. Rasa macam nak nyanyi lagu Saya Anak Merdeka. padahal Bio, Kimia, Fizik tak ambik lagi. Tapi, tidur malam aku dah mula lena. *senyum sambil pejam mata*

Kalau boleh drop english tu dah lama aku buat. Dulu elok-elok bahasa melayu jadi lingua franca ini apahal boleh tukar bahasa mat saleh jadi lingua franca! ini yang nak marah ni! kalau parameswara hidup lagi mesti dia sedih.

tahu tak cikgu english sk taman melati dulu garang! Aku ingat lagi nama dia jacqueline fernandez. ok tak tak. jacqueline je. Bila dia nak panggil nama suruh buat ayat aku dah berdebar sambil berzikir, 'tolonglah jangan aku. tolonglah. tolonglah tolonglahhhh!'. Bila dia sebut "Shaaaaa...." aku dah dup dap dup dap! 

"Shaaa...HIRAH!" 

YES! aku bertepuk tampar dah masa ni gelakkan shahirah. nasib bukan shahizan.




2# Ma'am Shida pernah kata "you can hate me, but... but don't hate my subject!"

GULP! GULP!


Rasa berdosa dan serba salah sangat dengan ma'am shida plus ma'am harfidah sebab aku... aku... ahh faham kan kenapa? Alahai, cikgu english aku sekarang ni dah laa cantik. baik. lemah-lembut. memahami. Lagi tak sampai hati nak benci BI :'(


Aku tak ada darah sastera. Bahasa bukan kepakaran aku. Trial dulu pun BM dengan BI dapat gred B. Rosak result! Bila pak mak menakan tanya result trial, nak menjawab pun nak tak nak je.


"kau ni kata je rakyat malaysia, BM dapat B jugak." 
"pergi tukar warganegara sekarang." 
"ni mesti kecik-kecik lahir dekat india"


Foinee! kami tak layak tinggal dekat Malaysia.


Dan sekarang entah hantu raya mana yang sampuk sampai aku rasa nak gerak fofular cari Chicken Soup. Haha aku rasa nak gelak pulak. Ok bye, doa doa lah aku jatuh hati pada dunia bahasa ni. Lagi-lagi bahasa inggeris.


Oh ya, bulan depan exam Jepun. hah! Ini lagi satu bahasa yang kena belajar -.-' Dah lah ada 3 paper. Target nak lulus je jepun ni. Hihi.


Friday, August 17, 2012

Syawal dan Sukan - eh?



Assalamualaikum dan selamat pagi KeyEll. Aku balik semalam. Saja kasi tau. Sebab kebanyakan sekolah asrama ambik cuti hari Khamis dan depa dah balik sehari lagi awal daripada kitorang. W/pun diorang dikenakan sekolah ganti (uhuk) tapi itu lagi nice! Ada sekolah ganti atau tak, tak bawak beza pun dekat kitorang. sebab setiap pagi sabtu memang kena gerak pergi sekolah (prep pagi) tunduk lemah.

Bila aku balik, macam biasa dekat facebook semua buat status aww-sweet-sweet seperti ini :


ISNIN cari SELASA
nak tanya nampak tak RABU
agar ingatkan KHAMIS
beritahu JUMAAT
supaya tak lupa ingatkan SABTU
yang AHAD dah raya...

Atas sebab kecanggihan teknologi, semua buat gaya hidup mudah. Gaya hidup orang senang. Bila cakap pemalas, marah. "Bukan malas, tapi kreatif!" elehelehleyyy yelettew. Cari gambar pelita, ketupat, background hitam, gabungkan semua. oh ya, tak lupa muka sendiri (ni wajib), upload di laman sosial. Last step, tag pada ramai orang. Off laptop. Ketuk-ketuk jari, tunggu respon. lepas tu muncul insan-insan yang akan berbasa-basi pada gambar tersebut.

muka kena comel. Itu sunat
nisbah 1:2 saiz gambar sendiri dengan ucapan diharuskan

Dah macam adat, setiap kali hujung puasa mula semua orang gatal-gatal tangan buat kad raya. Tapi budak asrama ni suka kasi kertas raya. Ada jugak bagi ucapan atas testpad je (banyak!) Dalam kes ni aku rasa diorang rasa awkward dan terpinggir bila semua orang buat ucapan raya tapi dia duduk goyang kaki baca Fixi. (Jap, aku terasa) Ciss! Ingatkan budaya ni dah hilang! Disebabkan situasi macam ni lah aku pun buat gerakan menulis ucapan. Aku guna kertas apa yang ada dalam locker. Tapi yang pasti bukan testpad! Haha. Ehem apa-pun biar berlandaskan keikhlasan. Yang terus cakap face-to-face lagi feeling. 

Dan macam biasa jugak, hari terakhir dekat sekolah semua bersuka-ria tak kurang juga berfoya-foya. aku rasa tak lebih 10 kelas pun yang menjalankan proses pembelajaran dan pengajaran. Ada yang bukak khidmat  tolong-post-kan ucapan raya sebab rasa bosan yang memuncak.



Paling tak tahan, seminggu sebelum raya adalah fasa penjagaan muka. Nanti masa raya kena tangkap gambar banyak-banyak. Tak kurang jugak budak sabda. Kesan-kesan hitam masa hari sukan harap dapat ditanggalkan. Semua berharap muka diorang kembali cerah seperti biasa sebelum masuk awal syawal. Kalau hujung ramadhan dah cerah pun kira cukup tuah.

Aku tahu... Aku tahu ramai yang skip acara penyampaian hadiah a.k.a acara pembakaran kulit dan tidur dalam bilik persalinan sementara orang lain duduk berjemur dekat padang dari Zuhur sampai pukul 3 petang. Betul-betul acara bakar kulit. Betul-betul buat aku jeles dengan orang dalam bilik persalinan tu.

Sukan kali ni agak cliche, agak drama. Bila pagi Sabtu (8 Julai) tu aku bukak pintu dorm nampak rumput-rumput dah basah. Hujan dari pukul 3 pagi tak cukup puas lagi turun mencurah-curah. Aku tak fikir apa selain feeling dapat makan nasi lemak panas pagi sejuk cemni. Nice! Pandai DM pilih menu pagi tu.

Masa tengah makan tu lah aku dengar bisik-bisik suara gelisah. Padang sekolah?

PADANG! Kenapa aku boleh lupa pasal tu? Patutnya itu benda first yang akan masuk fikiran orang normal SETIAP KALI hujan turun dekat sabda. Habislah... habislah bila padang jadi kolam. Bila rumput dah tenggelam. Semua jadi kelam. Mungkin acara 4x400 pagi tu akan ditukar jadi acara renang 4x400 hahaha k tak lawak -.-' (serious balik)

Maka beberapa perkara tak diingini sudah dijangka akan berlaku.





Dan pengakhirannyaaa

Dah macam dekat Afghanistan

Maka di bulan yang mulia ini, aku nak mintak sponsor sesiapa teringin nak sumbang dana supaya sekolah aku pasang track merah. Bahayanya lari di padang yang basah diibaratkan seperti memandu dalam keadaan hujan. Eh, hyper statement pulok.

Aku akhiri entry kali ini dengan serangkap pantun

Selamat hari raya,
Aidilfitri mulia,
Ampun maaf dipinta,
Mensuci hening dosa.

*eh macam familiar kan pantun ni*

Ok bai, pesan dekat pemandu sila pandu dengan cermat kalau nak jiwa selamat.