Saturday, July 05, 2014

IB senang


Sepanjang seminggu 4 hari di KMB apa yang aku boleh katakan ialah……….. (speechless)


SUSAHNYAAAA IB (nangis hantuk kepala kat dinding)


Kalau aku cerita IB ni macam mana susahnyaaaa pun bukan semorang boleh faham kesusahannya. Mesti masing-masing akan kata “alah aku punya program pun susah”. Sobsss redha je lah. Yelah kau punya pun susah. -- tapi IB ni susah dia lain macam


Bak kata akak kelab ESA, “sebab tu lah ikatan antara pelajar dekat KMB ni kuat. Sebab kita je faham macam mana tough-nya program ni. Kalau kita cerita dekat orang lain diorang memang tak akan faham! Memang!”


Ya saya sedang laluinya T^T


Cikgu Kemistri cakap “saya sendiri tak bagi adik saya ambik IB. Sebab saya tau program ni susah. Saya sendiri pun tak ambik IB. Hebat awak semua ni sebab pilih IB”


Masalahnya bukan saya yang pilih T^T


Ye lah aku ni baru 4 hari masuk kelas. Siapa lah aku kan nak kata IB ni susah. Tapi sepanjang orientasi -- setelah diberi pendedahan apa itu IB, apa kelayakan untuk dapat diploma IB, dengan CAS TOK EE dan yang terbaru mini thesis  (WHYYYY) , pelbagai kisah mental, cubaan bunuh diri, dan pelbagai lagi hal menarik -- ya anda perlu tau program IB ni susah. Kalau aku ada 10 adik, sorang pun aku tak kasi ambik IB!



Memang, memang 2 tahun tu sekejap. Tapi sepanjang 2 tahun tu macam-macam boleh jadi. Kemuncak kehidupan pelajar IB adalah ketika di sem 3. Ya boleh Nampak akak-akak semua macam dah tak cukup nafas, padahal baru berapa minggu diorang masuk sem 3 T^T


Tak sabar nak tunggu 2 tahun lepas tu buat dialog “eh dah 2 tahun. Sekejapnya, tak sangka dah habis” setiap hari berangan nak cakap macam ni T^T


Masa dah habis UPSR, “alah UPSR ni senang je”
Dah habis PMR, “PMR senang je”
Dah habis SPM, “SPM senang je”


Tak sabar nak jadi IB survivor lepas tu cakap dekat hadek-hadek, “alah IB ni senang jeeeeeeee” (senang angat) walaupun tak ada lagi IB survivor nak mengaku yang IB ni senang T^T


Akak Usrah kata, "Untuk lepas IB kita kena ada Tuhan (Allah). Sebab Allah lah kekuatan kita. Tempat nak cerita semua. Sebab tak ada yang akan faham tekanan kita"


Sebelum tamatnya Roll call Kak Ain pesan, "If Allah brings you to it, He will brings you through it"


In Shaa Allah


CIkgu Econs kata, “once you graduate form IB programme you’ll see the beauty of IB”


Mari kita tunggu dan lihat kecantikan itu sobs.


Alamak, mesti ada yang macam blur apa tu IB. Ye lah orang selalu tau A-level je. IB stands for International Baccalaureate. Hahhhh nama penuh dia nampak lah cam poyo sikit kan hahahaha kbai


5 comments:

  1. Good luck cijan T^T Aku pun dgr citer program aku susah gak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Goodluck jugakkk! adfp inshaaAllah kalau power, setahun je kat sini boleh terus fly ^^ hahaha

      Delete
  2. kau opcozzzz la boleh flyyyyyyy~~ hari2 dengar bunyi kapal terbangkan .. Ngorat ahh pilot ahhahhahahhahhahahahhahhahhaha

    ReplyDelete

Have you said Alhamdulillah today?