Monday, December 11, 2017

Snowtinggham


Highfield Road, Nottingham
“Tidakkah kamu melihat bahawa Allah menggerakkan awan, kemudian mengumpulkannya, lalu Dia menjadikan bertindih-tindih, maka kelihatanlah olehmu hujan keluar dari celah-celahnya. 
Dan Allah menurunkan dari langit, gunung-gunung berisi butiran-butiran es yang dijatuhkan kepada siapa pun yang dikehendaki-Nya, dan dipalingkan dari siapa pun yang dikehendaki-Nya. 
Kilauan kilat awan itu hampir-hampir menghilangkan penglihatan.” (An-Nur:43)

Ended my tilawah and tadabbur after maghrib at this ayat :') Subhanallah, such a coincidence sebab hari ni salji turun dengan sangat lebat dekat Nottingham. Amazed at how Allah menyusun segala aturan. Dari sebesar-sebesar mengawal cuaca hingga sehalus-halus penyusunan kehidupan -- yang mungkin secara kasarnya hanya pada tilawah ayat berkisar salji je.

But, it's not a 'je' moment for me. I get the goosebumps bila Allah mengatur supaya aku membaca ayat tentang salji pada masa yang aku kira sangat tepat dengan apa yang berlaku sekitar.

Subhanallah for all of His creation, Subhanallah for all of His beautiful plans (:

Dunkirk, Nottingham

Hanya pada salji itu sahaja, aku dapat merasa cinta dan kasih sayang dari Dia. Kemudian disalurkan pula kepada orang sekeliling, dan cinta dari Tuhan yang mereka terima itu diekspresikan pula kepada aku.

Ibarat rantaian cinta yang tiada hentinya.

Alhamdulillah for all the uncountable love and blessings that we received endlessly.

Atas segala nikmat yang diterima moga kami ini akan sentiasa dimasukkan dalam golongan hambaNya yang sedikit, yakni hambaNya yang bersyukur. Bukanlah pula hambaNya yang kufur.

Moga juga cinta ini tidak akan berkurang dan pudar walau diberi nikmat setinggi bukit atau dihantar ujian seberat batu. Malah atas segala hal yang diterima bakal menambah dan menguatkan lagi cinta kita pada Allah Rabul A'lamiin (:




Jazakunallahu khairan kathira usrahmates for the love and affections :) Moga cinta-cinta ini membawa kita lebih erat dan akrab dengan Allah

(Missing one in the photo)





"Kalau boleh tiada satu saat pun dalam kehidupan kita, keinginan terhadap Allah itu berkurang. Wana'uzubillah, jika ketika itu Allah menarik nyawa kita maka alangkah ruginya kita." - X

Monday, December 04, 2017

By Time


"Assalamualaikum kak Ijan, akak sihat?"

This short line -- satu sapaan yang sangat cliche dari seseorang, tapi satu teguran yang aku tak boleh ignore walau ketika tu sedang kejar deadline coursework. Aku hentikan kerja sebentar dan anggap ini adalah 5mins break yang Allah hantarkan.

"Tetiba je teringat 🙈"

Perasaan aku waktu tu bercampur-baur. Gembira sebab dia ws dahulu. Segan dan malu sebab terasa mendapat teguran dari Allah, sepatutnya aku yang perlu tanyakan khabar dia sebelum dia berbuat begitu huhu

But, above all --

Dalam kelemasan tenggelam-timbul-tenggelam-timbul minggu ni kerana banyak perkara yang perlu diuruskan, coursework yang mesti disiapkan, progress test yang menjadi ukuran, dalam masa yang sama study tidak boleh ditinggalkan, termasuklah tuntutan-tuntutan lain yang dipertanggungjawabkan -- semuanya berlaku dalam 1 minggu dan tidak hairanlah mesej pendek sebegini cukup buat aku merasa tenang dan tersenyum hingga ke telinga kesan dari perasaan yang berbunga-bunga.


Mujur di library ketika itu ambil meja yang paling hujung, menghadap dinding lagi. Jadi, bolehlah aku nak senyum lama mana haha One of the meaningful 5mins breaks I would say ^^, terus bersemangat nak siapkan coursework waktu tu juga supaya lepas ni boleh terus fokus dengan preparation aktiviti bersama mereka esok hari (: 

Aku sambung untuk siapkan coursework sejauh mungkin sebab waktu tu ada 2 jam setengah lagi sebelum syura seterusnya bermula. Tiba masa aku terus siap-siap pulang ke rumah dan rupanya kegembiraan tadi tidak terhenti di situ sahaja; 

Bila masuk bilik, benda pertama yang aku nampak adalah ini


-- There's a cute card left on my table T^T tenkiu akak!

Such a small gesture but meaningful enough T^T sorrylah iolls memang cepat sensitif orangnya.  Muka macam kosong tapi hati tisu sobs. Benda kecil pun terasa besar. Lagi-lagi dalam minggu yang dirasakan sesak begini dan kalau orang tanya, "awak ok ke?" tu memang boleh menangis terus hahahahaha

Dalam kekalutan dunia, Allah hadirkan terus kekuatan itu melalui hamba-hambaNya (: 

Tapi, kecil di sudut hati aku bersyukur kerana masih disibukkan dengan kerja-kerja sebegini. Kerana aku yakin pada akhirnya, manusia itu memang akan dan sentiasa sibuk dan bersusah-payah. Allah pernah bersumpah dalam surah al-Balad;

"Sesungguhnya telah Kami ciptakan manusia itu berada dalam susah payah.” (90:4)

Cuma kita diberi pilihan atas hal apa yang kita mahu bersusah-payah? Jika tidak disibukkan dengan hal Islam, maka dia akan disibukkan dengan hal selain Islam. Tapi kita tak perasan yang lagi satu tu sebab

-- dah terbiasa

Analogi mudah: Nak tengok movie, tiba-tiba battery laptop habis. Nak charge tapi charger ada di tingkat bawah. Kita pun sangguplah turun atau suruh orang ambilkan atau cari charger orang lain atau apa-apa sahaja asalkan kita dapat tengok movie.

contoh lagi jelas tapi mungkin kurang relatable; Rompakan bank. Tak semudah tu nak ceroboh dan buat rompakan. Ntah seminggu ntah sebulan untuk mereka rancang secara rapi dan kemas. Semua tu menuntut masa dan strategi yang mendalam.

Maka, jika anda yang membaca sekarang sedang disibukkan dengan hal-hal kebaikan maka bersyukurlah (: Bersyukurlah atas masa-masa yang Allah telah selamatkan. Kerana bukankah masa-masa itu nanti akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak.

Moga Allah lindungi kita daripada masa-masa yang dibazirkan.

"By time, Indeed, mankind is in loss. Except for those who have believed and done righteous deeds and advised each other to truth and advised each other to patience."
(al-Asr:1-3)

Nottingham > Sheffield

Friday, December 01, 2017

My Heart is A Kite


"My heart is a kite
held by a string
in the middle of the storm.

Oh Allah,
I'm not asking You
for a calmer storm.
Rather, I am asking You
for a thicker string.

Oh Allah,
I'm not asking You
to end this storm soon.
Rather, I am asking You
to make me stronger,
so that I may hang on longer
and see the rainbow
after the storm ends."

-Anon-


Dunkirk, 20th Nov 2017


Wednesday, November 29, 2017

D.O.P.E Test

Selalu rasa dialog, "Kau tak faham apa aku rasa" ni kelakar. -- Walau aku antara orang yang paling suka sebut dialog ni. Yaaa, aku memang suka buat kelakar dengan diri sendiri kahkah Ok serius balik,

Sebab tak payah pergi jauh, kita sendiri faham ke apa yang diri kita rasa?

"Ntahlah weah, aku sedih tapi gembira jugak walau kadang-kadang geram bila fikir balik."

Sedih, gembira, geram -- semua tu adalah perkataan yang kita, manusia cipta.

The combination of these (kecelaruan) feelings, hanya Allah yang tahu apa kita rasa :)

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya." (50:16)

Lemah sangat hamba ni, sebab diri sendiri pun tak mampu fahami perasaan sendiri. Sebab tu kita perlu sedar, kita bukanlah kepunyaan diri kita sepenuhnya.

Dan kerana itulah, banyak personality tests dekat luar sana. Tak lain tak bukan, untuk kenali diri kita ini bagaimana.

Salah satu yang femes adalah D.O.P.E test.

Image result for dope test

D - Dove
O - Owl
P - Peacock
E - Eagle

Personality test yang menggunakan contoh burung-burung ni supaya lebih relatable dan mudah untuk nampak. Walaupun pernah buat dalam usrah tahun lepas, tapi baru-baru ni dalam satu program aku disuruh buat sekali lagi.

Penerangan-penerangan dan contoh kisah bagi setiap personaliti yang disampaikan oleh penceramah semuanya rasa terkait dengan diri hingga aku rasa semuanya adalah aku dan konfius aku ini yang mana satu huhu (masa ni tak buat test lagi)

Indeed, kita akan ada semua personaliti tu. Tapi tendency kita lebih ke mana;

"Mana keputusan yang lebih 40% maka itulah personaliti antum yang paling kuat."

Dan aku pun buatlah dalam perjalanan pulang, supaya ada lebih masa ketenangan untuk berfikir. Surprisingly (not so surprise to me); Tak ada 1 pun yang lebih 40%

30% - 30% - 20% - 20%

Terus aku gelakkan pada diri sendiri.

Personaliti test pun meletakkan aku pada keadaan di tengah-tengah.

Kalau buat Introvert Vs. Extrovert test pun aku dapat Ambivert. Ya yang ditengah-tengah.

(Scary pulak sebab teringat kisah golongan pertengahan yang diceritakan dalam surah al-araf -- walaupun tak ada kaitan dengan kisah personality test ni)

Boleh pula penceramah kata siapa rasa dia ambivert pada umur 20-an ni maksudnya dia sejenis lalang, Ambivert ni selalunya pada keadaan remaja yang sedang dalam proses mengenal dunia je katanya hm. Dalam hati aku, "Aduh, penceramah ni extrovert bolehlah cakap macam tu", kahkah nampak tak puas hati sebab rasa penceramah biased.

Maka ini lah keputusan D.O.P.E test aku;

2 yang tertinggi adalah Eagle dan Dove
2 yang terkemudian adalah Owl dan Peacock

Maka tidak hairanlah jika ada yang merasakan aku ini extrovert, dan ada pula mereka yang melihat aku sebagai introvert. Sejujurnya, aku bukanlah extremely extrovert dan extremely introvert. Secara luar sedarnya aku menjadi extrovert among introverts dan introvert among extroverts. Terima je lah term ambivert tu. Adoi.

Tidak hairan juga ada ketika aku hanya bersetuju dengan keputusan sesuatu pihak (Dove), dan ada kala aku berkeras dengan idea aku (Eagle).

Bahagian yang aku rasa menarik adalah attraction between the personalities. Eagle akan tertarik pada Dove. Owl pula tertarik pada Peacock. Begitu jugalah sebaliknya.

Bila melihat pada persoality test aku, 
"Hm no wonder aku tertarik pada diri sendiri."

hahahaha ok lah boleh self-marry after this

Eh, tak perlulah serius sangat

Monday, November 27, 2017

Neraca Allah


"Fri, 1 Dec
Nottingham to Dublin

Time to check-in"



Setelah redha dengan segala keputusan yang diambil, email dari RyanAir masuk pula dalam inbox pagi tadi. Seperti menyucuk-nyucuk kembali perasaan terkilan yang pernah hadir tu.

Satu kisah dalam tarbiyyah yang mungkin aku dan usrahmate tak akan lupa sampai bila-bila. Mungkin ini bukan rezeki kita dan Allah mahu ganjarkan dengan sesuatu yang lebih baik.

Berkorbanlah antunna. Walau kedua-duanya atas dasar DnT.

Tanpa menidakkan kehadiran kita ke Dublin, keberadaan kita di satu lagi tempat itu juga penting. 

Tetapi jika kita ke sana (Dublin), lebih ramai jiwa yang tidak dapat menerima hak mereka.

Maka, berkorbanlah.

Moga keputusan atas neraca Allah ini lebih diredhaiNya, dan nanti dekat syurga sana sama-samalah kita request sesuatu yang paling kita sukai.


****
"Mengapa kamu (berbuat demikian)? Bagaimana kamu membuat keputusan?" (68:36)

Bila first time dapat ayat ni, terus simpan dalam hati supaya dijadikan satu neraca tiap kali ada keputusan yang perlu diambil. Moga kita sentiasa meletakkan neraca Allah yang paling hadapan atas apa jua pilihan yang diambil.

Dan tiada siapa kata ia akan menjadi mudah.

Biarlah ini menjadi salah satu kisah ketika berdiri di hadapan Allah, kita mampu katakan,
"Sungguh, aku lakukan ini keranaMu dan RasulMu."

Wednesday, November 15, 2017

Graf kehidupan

Ada sekali usrah dengan adik-adik dulu pernah buat aktiviti lukis graf iman. Ikutlah dari tempoh usia mana mereka mahu mula. Juga, ada satu lagi jenis graf yang para murabbi gemar sungguh suruh lukis masa usrah.

Graf kehidupan.

Ikutlah bagaimana setiap dari kita mahu menterjemahkan kehidupan yang kita lalui. Ada orang gembiranya pada setiap kali menerima hadiah, boleh juga meletakkan puncak graf yang tertinggi bilamana straight A's dalam pmr dan spm. Ikutlah, ikut bagaimana kita mendefinisikan kegembiraan dan kegemilangan yang dirasai ketika itu.

Jadi,

bila diberi tugasan untuk duduk berfikir dan flashback setiap inci perjalanan kehidupan, dari sekolah rendah, sekolah menengah, hingga ke saat ini -- sambil-sambil lakar graf tu, bila dah siap kita akan jumpa dan sedar di mana turning point hidup kita.

Untuk aku, walau ntah berapa kali awal dulu pernah buat entri meroyan masuk KMB, hakikatnya itulah max point dalam graf yang aku lakar ketika itu.

Saat tarbiyah memberi salam.

Saat yang kalaulah Allah tak tarik dan selamatkan diri dari jurang, mengeluarkan diri dari zulumati ilan-nur -- pasti-pastinya aku hidup sebagai manusia yang sia-sia.

Nikmat kefahaman yang bagi aku sangatlah besar selepas nikmat iman dan islam itu sendiri. Malu dengan diri yang banyak kali menjadi hamba derhaka dan bukanlah seorang yang ada apa, tapi Allah berikan sesuatu yang aku tak nak hilang selamanya.


Nottingham city centre, 2017

Selama ni bukan tak pernah dengar tentang tujuan hidup sebagai abid dan khalifah. Obviously dari buku teks PAI sekolah dulu. Tapi benarlah, tahu dan faham itu mana pernah sama.




Monday, October 16, 2017

The Sacrification

Dunkirk, 17 degree celcius

Baru pulang dari mini gathering sesama akhawat Nottingham - yang pada aku dapat berkumpul bersama semua adalah saat yang paling berharga dan tiada masa yang dianggap sia-sia. Pada setiap kali perkumpulan kalau tidak banyak pasti ada sedikit yang terkesan di hati.

"Boleh tak nak roundtable setiap dari kita untuk share the feelings and the reason y u still wanna join usrah? :)"

Bertanya tentang 'perasaan' adalah carta intro yang teratas dalam mana-mana liqa'. Sebab... feelings dan akhawat berpisah tiada. Lol.

But still, I like this Qs tho. Sometimes you just need a moment to sit (kalau ada kopi sedap gak) and think the reason why we still want to do what are we currently doing. Bukanlah sejenis lalang.

Dan dalam kesibukan untuk siapkan assignment dan projek, usrah kita, usrah adik, daurah lagi, program tambahan -- kadang kita tak sempat pun untuk duduk bertenang dan refresh macam mana pada awalnya kita 'terjebak' dengan benda ni dan masih mahu meneruskannya.

This roundtable session is one of a kind juga. We're getting know in deep their early tarbiyah story and struggles masa awal-awal usrah. Eg: How rebellious this one ukht was even bagi alasan untuk ponteng usrah (😂) tapi siapa sangka kini dia pula berusaha membawa orang menuju Allah malah menjadi permata dakwah di Nottingham pula.

Walaupun pernah tulis "all the reasons why" di sekeping kad, tapi bila diberi masa untuk berfikir lagi, ada satu sebab yang aku terlepas untuk nyatakan pada catatan sebelum ini. Sebab tu soalan begini tidak rugi untuk ditanyakan berulang kali. Kita pasti lalui situasi yang akan menambahkan lagi sebab-sebab untuk terus berada di jalan DnT.

And this Qs hits me hard actually,

Sultan Salahuddin Abdul Aziz Mosque, 22nd June 2017

Kebelakangan ni selalu sangat terbayang momen-momen awal di KMB dahulu bagaimana my first kakak usrah try to DF (Dakwah Fardhiyah) me. Siapa sangka dari ketuk pintu malam-malam semata nak bagi roti canai Halim je, tiba-tiba terjebak dengan usrah. Tentulah banyak lagi siri DF yang berlaku hingga aku benar-benar letakkan diri di jalan ni. This is why for atleast most of us, first murabbi will always have a special spot in one's heart.

Some people might think that they come with an agenda. But, what's more beautiful than an agenda to bring you closer to The Almighty? Kerana bagi aku tiada apa yang rugi bila terjebak dengan perkara yang menjauhkan kita dari jurang bahaya, mengeluarkan juga dari zulumat kepada annur :)


*Masjid tepi highway which I can't remember its name* Y^Y


"Sebab pengorbanan" - I opened up to them

Terlalu banyak kisah-kisah pengorbanan yang dilakukan oleh akhawat sekeliling yang Allah tayangkan pada aku. Pengorbanan harta benda, masa, termasuklah jiwa yang terkorban pada setiap kali penolakan.

Selain pengorbanan jiwa, pengorbanan masa tu is a thing juga for me in this so called modern world. Semua orang akan ada perkara dunia yang mereka disibukkan I mean.... siapa yang sanggup berikan masa dia semata-mata untuk pembaikan diri orang yang dia pun tak kenal???

Time ain't free gais (it's worth more than gold)

Dekat highway tu abang aku sanggup bayar tol mahal sikit asal dapat elak jalan jammed sebab tak nak sampai rumah lambat. You have to pay more to save your time. Yes, this means you're buying the time.

Lagi, kalau tertinggal belongings dalam UBER pun dia charge ok masa (apart of duit minyak) untuk hantar barang tu dekat kita balik. Ya, kita membeli masa dia.

And I know my first murabbi dan murabbi(s) yang pernah hadir sehingga hari ni dah terlalu banyak mengorbankan kepentingan-kepentingan mereka semata untuk pastikan sentuhan Islam itu terus sampai pada aku.

Itu apa yang terlihat dan aku tahu. Di belakang tabir mungkin lebih lagi yang berlaku. Untuk setiap masa, wang, dan jiwa yang dikorbankan sungguh hanya Allah yang lebih mengetahui dan sudah pasti ada ganjaran yang menanti.

Walau secara mata kasarnya tidaklah seperti terkorbannya para sahabat yang keluar berperang qital, tapi kita yakin sifatnya Allah yang Maha Halus itu akan sentiasa mengambil kira sekecil-kecil pengorbanan yang dilalui.

Kerana itulah,

Moga aku teruskan rantaian ini agar setiap pengorbanan mereka tidak disia-siakan dan terputus di sini.


Nota kaki: Tentu-tentulah bukan satu sebab sahaja aku beri. Cerita semua tak muat satu entri nanti.

Monday, October 02, 2017

A Beautiful Soul

"Tadi saya on the phone dengan kak M."

Orang depan aku mula buka bicara. Situasi di meja makan yang hanya ada aku dan dia. Yang lagi tiga katanya baru sahaja makan burger malah kenyangnya mereka masih lagi terasa.

Aku yang pada awalnya juga kenyang terus bangun dan keluar dari bilik lepas membaca msg dari whatsapp group rumah. Dapur dijadikan sasaran, tidak lain tidak bukan kerana aku tahu ada orang yang sedang makan keseorangan.

"Hm tiba-tiba rasa nak makan" -- pinggan aku ambil, juga nasi dan lauk yang sudah dipanaskan. Terus ambil tempat duduk di hadapan dia.

***

"Awak tahu tak Kak M rupanya tak tahan sejuk.

And dia takut sangat nak turun masa yang last-last tu.

Yelah takut jadi apa-apa ke kan, dengan sejuk lagi." - sambung kawan aku

Dialog yang benar-benar menangkap perhatian aku. Tak sia-sia rasa nak makan. Sebab dapat tahu satu sisi cerita yang mungkin tiada siapa akan memberitahu.


31st September 2017 -- Cave Dale, Sheffield

***

Jangkaan cuaca yang baik untuk hiking Sabtu lepas meleset sama sekali. Sedang sebelum-sebelum itu hampir setiap hari melihat weather forecast di Sheffield. Setiap kali diperiksa, setiap kali juga diberitakan Sabtu di Sheffield tidak hujan. Nah! secanggih mana pun teknologi yang dicipta manusia masih tetap tidak dapat membaca bagaimana Tuhan itu bekerja. Sungguh.

Aku ringkaskan lagi cerita,

Selepas beberapa jam mendaki, lebih hujan dari sinarnya matahari. Hujan di sini tidaklah selebat di Malaysia. Rintik anak-anaknya menari dan masih mampu membasahkan bumi. Diiringi pula dengan angin kuat yang kadang menerjah tanpa salam, sememangnya menggetarkan lagi setiap rusuk tulang kami 22 orang.

Aku tak sedar pun bila masa diri ni nampak kesejukan sangat. Hingga terdengar suara yang bertanya dari belakang;

"Ijan ok tak? Awak sejuk eh? Nak jacket akak tak?" -berrrrtubi-tubi

"Eh, ok je. Saya pun ada sweater ni." - balas aku

"Yeke? Ambiklah jacket akak ni."

"Tapi akak, semua orang pun sejuk. Akak pun sejuk jugak." - dengan common sense yang ada aku menolak secara halus.

Jika awalnya hanya kesejukan yang menyelubungi, kini perasaan serba salah turut sertai.

"Tak apa, akak pakai double." - Kak M

Tidak sempat membalas apa, dia terus minta aku pegangkan begnya dan buka salah satu jacket untuk aku pakai. Jacket biru cair bertukar tangan dan aku sarung terus. Terasa kurang sejuknya dan kehangatan sedikit terasa.

Perjalanan diteruskan, sama seperti hujan yang turun berterusan. Aku pula masih lagi dengan perasaan, "tapi akak... semua orang pun sejuk juga"


Kak M's only son. He hiked like a champion. Left others far behind as if he's hiking alone.

***

"Awak tahu tak Kak M rupanya tak tahan sejuk. Dia takut sangat nak turun masa yang last-last tu. Yelah takut jadi apa-apa ke kan, dengan sejuk lagi." - housemate yang turut bersama ke Cave Dale

Terkejut. Ironi sungguh statement di atas dengan apa yang Kak M buat pada aku. Aku tanya kawan aku sekali lagi, mahukan kepastian.

"Drive balik dari Cave Dale tu Kak M berhenti sekejap tepi jalan. Nak tidur sebentar katanya. Penat sangat kot awak. Tambah dengan sejuk lagi masa hiking tu. End up kita dulu sampai Notts dari Kak M sampai rumah."

Masa ni aku tak mampu nak cakap apa dah. Air mata yang bergenang aku kesat cepat-cepat kalau tidak masin nasi aku nanti. Kerana hanya Tuhan dan mereka yang ada di situ sahaja tahu betapa sejuknya di atas itu.

Bergenang tiap kali membayangkan susuk yang menawarkan aku jacket Sabtu lepas adalah seseorang yang tidak tahan sejuk rupanya.

How can she be so selfless?

Mendahulukan orang lain lebih dari diri.

Dia boleh sahaja duduk berehat di rumah hujung minggu begini. Kerjaya Kak M yang bukan biasa-biasa sibuknya dan dia masih mahu menggunakan masa rehat yang ada untuk bersama-sama kami?

Bukan pula datang berseorangan, malah bersama komradnya yang masing-masing aku kira kecil juga. Gagahnya dia. Seorang ibu dan murabbi pada satu masa.

Banyak benar yang aku belajar dari satu susuk peribadi. Bukan sahaja dapat hiking dan tadabbur alam. Tetapi tadabbur sikap mulia manusia juga. Aku sedar dan aku tahu, ada sesuatu yang Tuhan mahu ajarkan pada aku.


"Dear you, I hope you are growing up well and knowing that your mom always give out her best so that people only receive the best from her." - Holding her 2nd child's hand because I always has a soft spot for anak kedua :p




Sunday, September 24, 2017

Nottingham 2.0

Just realize I rarely share UK-scenery photos. Kebanyakannya memang simpan dalam hard disk (lol idk y i always keep the photos to myself). Looking back at my timeline year ago, twitter always be that one platform that I tweeted few of the photos taken. Facebook macam mmmm nah, not so frequent and boleh kira berapa kali ntah (don't even remember the last time I posted UK-related photos there haha).

Diff SOCMED always got a diff kind of photos that I would share. I rarely use insta to post any scenery pictures. My followers perasan lah kot eh that kind of photos dekat my ig timeline hiuhiu. Selalunya gambar pemandangan suka suki yang tetibe je rasa nak berhenti tepi/tengah jalan semata-mata untuk capture the view tu semua dekat Blog/Twitter/VSCO/Tumblr. But, since sekarang jarang pun buat entry dekat blog, jadi memang gambar-gambar dalam hard disk tu berkepuk gitu je hahaha tak pernah pun nak tunjuk view sekitar Nottingham ni kan.

Harap tak ada lah yang fikir gambar-gambar dekat entry sebelum ni curi dari google ke apa melainkan kalau letak credit :')

Memandangkan sekarang pun dalam fasa bawak freshers yang baru sampai pusing-pusing kawasan sekitar, tetibe rasa nak bawak korang yang tengah baca ni 'jejalan' sikit kawasan sini huehue share gambar yang paling fresh je lah (baca: few days ago). Gambar tahun lepas release sikit-sikit untuk entry lain.


BEESTON TOWN
WILKO, COSTA, Poundland, Sainsburry, Oriental mart, TESCO -- (list down yang ramai familiar je lah) pun ada dekat sini. Tempat yang boleh dapat semua benda walaupun tak turun ke city. Macam pekan atau pasar gitu. Setakat nak beli gula, garam, sos cili ada je dekat sini. Strawberry £1 sebekas penuh pun boleh dapat ya rakan-rakan :')





Strawberry £1 yang dah dimakan setengah bekas


CITY CENTRE









Kena bawak trolley sebab orang sini mana pakai plastic bag kalau shopping. If terlupa bawak beg terpaksalah beli plastic bag dia 5p. Dekat Malaysia je bising bila kena bayar untuk plastic bag ni. Mat salleh chill je sebab diorang faham the reason behind kenapa perlu dikurangkan penggunaan plastic.


International students registration day. Bawak freshers pergi daftar sambil-sambil perasan 1st year huhu



Saturday, September 23, 2017

Kisah sesat ringkas


KLIA, 16th September 0900hrs



From KL to Nottingham real fast


Tahun ni masuk rumah baru, jadi harap tak peliklah kenapa cawan plastik tu ada atas meja :') Waktu ni baru hari kedua dan tak berapa sempat nak settle down lagi. Mampu tunjuk gambar meja je gais sebab bahagian lain mashaaAllah banyak barang tak kemas lagi. Mmmntahlah aku ni sewa bilik ke sewa office. Keluasan kalau ikut susunan asal memang takde ruang nak solat sangat and nak buat liqa' pun tak lepas. Lepas dah alih-alihkan perabot sana sini pe semua Alhamdulillah ada lah ruang nak buat usrah ke apa.

Dua hari kemudian agent datang nak check inventory. Pastu dia masuklah jugak bilik ni, dia punya terkejut tu; "wow! mashaaAllah mashaaAllah" -- semua bilik reaksi dia macam tu. Maybe sebab bilik perempuan kot. Previous tenant yang stay rumah ni lelaki so mmm memang berbeza lah kot eh keadaan biliknya huhuhuhu

Lepas dia acah-acah over terkejut tu dia tanya;

"Where's the cupboard?" - agent

"Initially, it was there then I changed it to here." - aku

5 saat ke 6 saat,

"Wait, what? Did you mean the ka'abah?" - member

"Yeah, the cupboard (ka'abah)" - agent

Mujur member faham apa yang dia sebut dan maksudkan.

Ka'abah = Kiblat

Ya gais dia tanya aku mana kiblat pastu aku jawab aku pergi tukar kiblat dari sini ke sana. Mesti dia ingat aku ni sesat : ) Allahu, sesuka hati main tukar-tukar kiblat.

Dia punya accent tu kemain aih #SedangkanKiblatpunberubah


Thursday, September 14, 2017

Going back

*A week before my flight*

"Kemaslah barang tu sekarang, nanti kang ada yang tertinggal." - ibu

*me started to pack all of my things*

"Hm sedihnya tengok kakcik kemas barang." - again ibu


*me tak tau nak buat apa. Rasa taknak balik pun ya juga*

If guys give a statement that women are complicated and they hardly understand us, now I got it why hahaha aku lagi lah sedih rasa macam kena halau pulak bila dapat arahan suruh kemas barang awal-awal ni :') dari zaman asrama - KMB - UK ibu's dialogue will never get old pheww



Andd yeahp, I'm going back to Nottingham in less than 2 days. Finally the feeling is real -- Mix feelings. Hari ni emotionless, then excited, esok cuak, pastu nanti konfius like "eh nak balik dah ke?". But, one thing for sure I'm gonna miss semua akak-akak yang baru BFG :( Nanti sampai Notts mesti rasa lain sikit 😭

People come and go Shahizan. Need to digest that fact. Do remember that the best among us ialah mereka yang bertemu dan berpisah kerana Allah.

Lorong tepi rumah -- Orang dekat sana dah pesan siap-siap,
be prepared sebab UK dah sejuk walaupun sekarang autumn huhu


Cuak jugaklah nak balik sana dan nak masuk 2nd year. Kerisauan yang pelbagai tapi harap Allah sentiasa mudahkan. Sebenarnya nak minta yang tengah baca post ni untuk doakan yang terbaik buat diri ni. Baik dalam DnT dan studies. Mekasehhh! ;)



Jumpa dekat sana lah eh semua 👋😊

Saturday, September 02, 2017

Infiru!

Tadi tanya ibu, "Senawang dekat mana eh?"

Okayyy tahu je jawapan dia. Saja nak double confirm dan bagi berbunyi sikit ruang tamu ni. Tapi soalan aku akhirnya dijawab dengan soalan kembali,

"Kenapa? Kena keluar lagi ke?" - ibu keriyes

"Eh tak. Saja je tanya hahaha" - aku

Dari pertanyaan ibu tu aku dapat bau ayat sebenar yang ingin dikatakan adalah, "Dah nak balik UK ni ada program lagi ke?". Lantas tersedarlah aku yang sebenarnya kurang 2 minggu lagi dah kena balik sana :') mmm rasa macam nak cuti lama lagi tapi nanti kena cop manusia tak bersyukur pulak sebab summer break UK cukup lama dah huhuhehuhe


No, this isn't my house. Rumah foster family sana.

Tetibe teringat pesanan murabbi satu ketika otw ke Birmingham. Beberapa bulan sebelum balik Malaysia;
"Waktu summer nanti mahu tidak mahu akan menuntut masa-masa awak untuk kerap keluar rumah. Daurah adik, daurah awak, uskab adik, uskab awak, program-program lain. Ujiannya pula tidak sama seperti di UK. Kita ada keluarga yang mereka juga ada hak atas masa-masa kita."
Dengan gaya tangan juga reaksi muka yang masih dalam ingatan. Setelah melalui summer break buat pertama kalinya, mahu tidak mahu aku perlu bersetuju dengan pesanan di atas *angguk angguk kepala*. Mujurlah ibu dengan abah tsiqah (percaya) dengan anak dia ni. Nak cerita pasal tsiqah dan bagaimana membina tsiqah ibu bapa ni mungkin entri lain kot huhu (especially buat akhawat)

Setiap dari kita pasti ada cabaran keluarga yang berbeza,

Cabaran diri sendiri lagi. -- mmm I mean, the mujahadah.

The struggle within ourselves.

The struggle to 'infiru'.

Bayangkan bila sedang berada dalam comfort zone (eg: rumah) tak mudah untuk kita keluar pergi ke wasilah-wasilah yang dihidangkan. Sebab tu setiap kali turun uskab nampak muka-muka yang ada rasa kagum dengan jiwa-jiwa ni. Sebab kita tahu tak mudah nak lawan syaitan dan nafsu ni.

Dua lawan satu, tapi yang satu itu menang!


KLS first USKAB -- sebab musim Syawal kan jadi meriah sikit dengan makanan ni


USKAB would be one of the wasilah(s) that I appreciate the most kot sepanjang this summer break. Kalaulah tidak ada yang sama-sama berusaha untuk menjaga biah solehah ini, apa pun boleh terjadi dalam masa cuti 3 bulan huhu. Sayanglah jika hamasah (semangat) yang kita peroleh sepanjang di UK tu tetibe hilang dek kerana rasa nak bermalas-malasan Y^Y takmo takmo



Kitorang memang suka tangkap gambar ala family photo sebab kita kan sedang ber-usrah (keluarga) hahaha ok hambarnya caption mmmm Ada je gambar peace-peace-love-panjat kerusi-golek-golek pe semua tapi sebab taknak semorang dapat heart attack so takpelah simpan dalam folder kemas-kemas je.

Tapi itu cerita awal-awal USKAB. Selalunya ujian kan datang dihujung-hujungnya. Cerita yang "the last one" ni yang mungkin paling aku mahu ingat;

Ehem, jadi... Selasa lepas adalah USKAB yang terakhir sebelum masing-masing pulang ke UKE (UK & Ireland). Seperti biasa tugasan untuk USKAB hari tu diagih-agihkan; siapa yang mahu membawa TnT, memberi bahan etc.

Tapi siapa sangka.... Yaaa aku sendiri tak sangka yang hari Selasa lepas mashaaAllah penat dia lain macam sikit. Mungkin sebab minggu lepas jumpa orang sana sini tak henti-henti and I was not having a proper rest huu padan muka dekat diri sendiri.

Masa tu rasa macam jahat sebab nak bagi alasan penat (MACAM ORANG LAIN TU TAK PENAT JE SHAHIZAN!!!) Masa tu nak je cakap kuat-kuat, "Eh syaitan, kau boleh pergi jauh-jauh tak???" Tapi sebab tetibe seram so cakap dalam hati je lol

Lepas tu kena keluar awal sikit sebab nak survey tempat yang sesuai untuk USKAB dan masa tu promo UBER tak start lagi (promo start pukul 10 pagi huwaaa) kalau tak memang nak pergi lrt naik UBER je sebab kalau guna promo dapat FOC hahaha mengada. 




Jadi tanpa pilihan yang ada, aku jalan kaki ke LRT. Kalau rasa tempat yang aku lalu tu selamat, aku pejam mata jap. Ya jalan sambil pejam mata. Sebab eyy kenapa tak bermaya sangat hari tu. Sepanjang perjalanan aku teruskan beristighfar sebab takut terganggu dengan emosi dan perasaan malas. Tak ke haru dan sia-sia amal ni nanti hah Y^Y

Sampai je tempat yang mahu dituju, aku terus cari port yang sesuai. Bertemankan teh ais secawan kedatangan yang lain aku nantikan.

Tak lama lepas tu, tibalah seorang ukht beserta payung hitam yang diayun-ayun tinggi di tangannya. Payung aku yang tertinggal berkurun lamanya sebab asyik terlupa je nak ambik hahaha padahal summer break ni ntah berapa kali asyik keluar je dengan dia ni 😂

"Mengantuknya hari ni Jannn" -- adalah dialog terawal yang diucapkan. Tak tak, bukan dia nak kata muka aku mengantuk. Tapi dia pun nampak lemau, penat dan mengantuk. Kalau dia tak beritahu pun aku boleh baca dari riak muka dia tu.

Waktu tu kitorang mampu gelak je lah sebab masing-masing pun lemau tapi akhirnya Allah kuatkan juga untuk sampai ke sini :'') It's always be the hardest part setiap kali nak keluar dari rumah but, ya kno the feeling is temporary. Selalunya bila nampak muka akhawat yang lain, the positive vibe is there! You would feel alive and energetic tetibe. Hilang terus 'the zombie' feeling tu huhu setiap kali pergi program selalu cemtu. At the end of it, you'll find that the moment you'd spent with these people always worth your time (p/s: I really love our discussion on this very last USKAB) 😊

Tetibe teringat nasib baik tak layan rasa penat pagi tadi. Kalau tak mesti menyesal tak sudah sebab orang lain pun penat tapi mampu je datang Y^Y Kadang-kadang kita rasa kita tak mampu. Tapi kita terlupa kekuatan tu Allah yang hadirkan. Kekuatan yang juga boleh hadir hanya dengan melihat kekuatan akhawat lain. 

Jadi ku akhiri entri kali ini dengan pesanan dari Syed Qutb dan ayat 'infiru' dari surah at-Taubah sebagai peringatan buat diri sendiri;



"Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan maupun berat, dan berjihadlah kamu dengan harta dan dirimu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui." (at-Taubah:41)

Moga sentiasa dikurniakan himmah yang tinggi untuk terus menggerakkan DnT ini.

Saturday, August 26, 2017

01. Short Visit

Sampai je rumah dari Perak, to be specific SABDA, bungkusan burger terus dibuka bertemankan kopi panas. Ya, kopi tu adalah bagaimana aku define sesuatu makanan itu sedap. Benda sedap perlu dinikmati dengan kopi panas.

Satu lagi alasan kenapa aku bancuh kopi sebab nak stay up sikit untuk update blog, kah!

Konflik yang tak pernah sudah adalah procrastination yang ntah bila nak terhakis dari diri ni. Lagi lambat aku rakamkan sesuatu peristiwa dalam satu entri, makin hambar perasaan dan penulisan aku nanti hahaha (k gais iolls still mengaku post lain pun hambar)

Ok cukuplah intro hambar di atas,



Minggu ni memang sengaja dipenuhkan hari-harinya untuk melawat KMB dan SABDA. Tempat-tempat yang mengajar kita erti kehidupan, juga tempat yang mendewasakan.

Walaupun KMB tu sangat best ibarat taman syurga kerana pesta usrah dimana-mana (hiperbola sikit), tapi entri kali ni nak dahulukan kisah 3 hari ke SABDA. Sebab dah lama tak cerita pasal sekolah menengah sains bagan datoh, berdiri megah di pinggir desa, di bawah bumbungmu kami bersatu, mencapai cita-cita mulia. Ok siapa tahu sambungan lirik boleh sambung nyanyi dalam hati.

Alaa adik manis jangan marah, gurau je nak kasi semua refresh lagu sekolah sikit :')

Jujur sebenarnya tak plan secara detail pun perjalanan ke SABDA. Konon macam "ok naik bas sampai Perak ambik UBER boleh pergi ke mana-mana." ------ Tapi,

Ya tapi,

Hidup tidak semudah itu anak-anak.




Sehari sebelum nak ke sana dapat tahu, "eh sana tak ada UBER/GRAB T^T"Nak mintak tolong member bawa ke SABDA tapi masing-masing ada kekangan (kebanyakannya tengah intern). Kalau dari Teluk Intan mungkin mudah untuk tahan teksi dimana-mana. Tapi kalau tempat yang aku stay untuk 3 hari tu...... probability teksi/bas lalu kat kawasan tu sangat rendah atau mungkin 0 sobs.

Pendek cerita kitorang tak ada transportation nak ke SABDA hahhhh. So, second day punya plan untuk ke SABDA awal pagi ditangguhkan ke petang sebab tunggu ayah member balik kerja dulu untuk bawak kitorang ke sana huhu itulah pilihan yang ada.

Kalau dah petang-petang ni tak boleh nak expect tinggi sangatlah yang cikgu-cikgu masih dekat sekolah. Tapi rumah cikgu yang reachable, eg: kuarters guru belakang SABDA kita singgahlah eh.

Sementara menanti waktu yang kita dah janji dengan cikgu tu, kitorang pusing blok akademik, jalan-jalan dekat koridor, lepak kantin dulu, makan kopok lekor 3 singgit. Ya gais mahal gila gais, standard harga tengah KL tu. Tapi ntah kenapa beli jugak sampai 2 ringgit sebab nak mengunyah mmmm. 


Kopok lekor dia dah tak sama macam dulu :( mujur sambal masih lejen


Waktu ni macam meriah jugak dengan bebudak berjalan sana sini angkat buku berat-berat. Abiasalah esok (Jumaat) nak balik cuti Raya Haji seminggu. Masa jalan-jalan dekat koridor tu dari jauh nampak a group of students berkumpul depan pintu pejabat, Tak ada pilihan lain nak tak nak kena tembus juga this group untuk terus jalan ke hadapan. Dalam ramai-ramai tu ada sorang junior lelaki, "Hyeeee" dengan tangan dia yang melambai-lambai. 

Bear that in mind yang 'Hye' dia tu comel je macam adik-adik yang 'hye' seorang kakak haha

Tapi ntah macam mana aku, "Err Assalamualaikum." -- sambil... eh ntahlah mata aku pandang dinding ke lantai waktu tu sebab segan lah juga adoi diorang dah lah ramai. Member dia gelak mungkin nak 'padan muka' kan dia. Masa tu aku dah "alamak", sorry akak tak ada niat pun nak malukan awak huhu mungkin sebab dalam otak masa tu,

"Kalau terserempak dengan junior bagi salam kat diorang." dan benda ni sentiasa replay dalam kepala T^T Sebenarnya nak fahamkan mereka yang salam ni bukan perlu diucapkan oleh junior je. Yang lebih tua pun perlu berebut peluang memberi salam ni. Just like how KMB used to be :') Ok dah tetibe KMB pulak hahaha




Sebab takut dia segan pulak dengan aku, aku terus jalan dengan muka "akak mintak maaf" hahaha dah kenapa aku pulak serba salah ni.

Tapi baru 4-5 tapak ke hadapan,

Kitorang disapa kembali.

Oleh adik-adik perempuan yang ada dekat situ.

Yang menggelakkan kawan dia tadi tu kot hahaha

"Akakkk! ingat saya lagi tak?" - along with those happy faces ^^,

Only then I know they are the fivers this year. Finallyyyy fuh! I've been searching the F5 student jugak dari tadi tapi susah sikit sebab tak berapa nak perasan sangat sebab yelah dulu diorang ni F1 lagi masa kita keluar sekolah dulu. Muka pun comel-comel je. Sekarang puberty hit them hard bak kata mat soleh.

Tanya khabar diorang apa semua dalam 5 minit jugaklah duduk sembang situ. Banyak jugak topik dah sembang sampailah, "eh kita duduk tempat proper sikit lah" hahahaha kitorang suruh diorang settle apa yang patut dulu pastu jumpa kat surau. Ehem.

Dalam perjalanan nak ke surau tu terserempak lagi dengan junior F5. Macam biasalah diorang kena approach dulu sebab kalau tak kita memang tak tahu (sorry awak!) T^T Aah, I'm really not a good senior. Mujurlah mereka ni junior yang baik sebab ingat muka senior hahaha

Setiap kali junior datang, setiap kali tu juga keterujaan aku tak boleh disorok haha sebab affected dengan excitement diorang sekali kot. Juga seperti kumpulan sebelum ni, kitorang suruh diorang settle down dengan urusan lain dulu pastu datanglah surau boleh duduk chill chill lol.




Awal-awal soalan standard lah tanya khabar, macam mana trial etc. Pastu sampai turn diorang kemain syok tanya macam-macam. 

FAQ paling top; "akak, kalau study overseas muka boleh jadi putih eh?"

Masa taip ni pun aku boleh berhenti jap 30 saat sebab nak gelak sambil lap peluh hmmmm

"eee nak cakap akak hitam lah tu dulu." -- soalan cenggini memang tak akan ada jawapan yang serius hahahaha

--------

Then we went to a more serious part. Tapi ni kan sesi chill chill. So kita chill je lah haha more like pesanan untuk sentiasa memilih jalan kebaikan. Lagi-lagi diorang ni dah F5 dan akan masuk ke alam universiti pulak tak lama lagi so, member kasi nasihat dan taujihat sikit huhu. Masa tu nampaklah riak muka sorang-sorang sangat fokus dan makin serius dalam mendengar.

"Aww, ni dah boleh ganti kalam nisa' esok." -- kata salah seorang dari mereka sambil letak tangan di dada. 
*Ehh eheh lap peluh jap.

Beruntungnya jiwa-jiwa ini. Dalam kejahatan dunia dan serangan jahiliyyah, mereka terus dipelihara di sini. Hmm diorang jugalah antara sebab yang menguatkan keinginan aku untuk ke SABDA. Despite of banyak benda yang berlaku dan teruji sepanjang nak ke sana huu. Entahlah kenapa nak sangat jumpa diorang dan mahu sampaikan;


jangan takut, dunia ni masih ramai orang yang baik-baik. Maka berusahalah untuk mencari orang sebegitu. Jika tidak jumpa, maka kita jadilah satu -- yang baik itu.

But I do realize, in the end kita hanya mampu berpesan dan akhirnya hanya doa lah yang akan menguatkan mereka. Moga Allah sentiasa pelihara jiwa-jiwa yang bersih ni walau ke mana pun diorang akan pergi nanti.

Wish I could spend some more time with them ;( Atleast dapat overnight and muayyasyah (read: pillow talk) dengan mereka. Nak tahu kerisauan mereka. Apa yang kita boleh bantu ke. Berada di KMB selama 2 tahun benar-benar mengajar untuk kita sayang saudara muslim kita seperti mana kita sayang diri sendiri. Atas dasar sayang itulah banyak sangat pesanan yang kita nak sampaikan pada mereka dan sebenarnya waktu petang tu terasa sangatlah singkat.

Masa nak bersurai pun ntah berapa kali group hug sebab rasa sekejap sangat dengan diorang T^T




If you girls happen to find this post, hope you can read this entry as well -- The one that I will always preach untuk kita sama-sama redefine "kebaikan" tu 😊


P/s: Dugaan hari terakhir nak pergi melawat cikgu waktu pagi tu pun complicated dan haru sungguh kisahnya sampai boleh diwujudkan entri berasingan huhu



Monday, August 14, 2017

Attachments

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah, pre-departure programme (JOM - Journey Of A Muslim) diizinkan untuk berjalan dengan lancar jumaat-ahad lepas. 3 hari 2 malam di UPM and I was expecting myself to do some technical stuff on that day. Media on the ground - jadi tukang tangkap gambar ke apa. Tapi selepas dibincangkan beberapa kali dengan ketua faci, akhirnya kena jadi full-timer faci hahaha

Btw, I'm ok with that. Sami'na wa ata'na dan memang ada plan untuk menyibuk dalam mana-mana group dan mingle dengan peserta pun kalau sepanjang JOM kena buat kerja teknikal uhuhu

But, being Shahizan -- I need to bring my own camera everywhere. Walaupun bukanlah ditugaskan untuk menjadi photographer. Tak tahulah kenapa, tapi rasa selamat bila ada camera bersama. Selamat yang macam mana tu tak taulah nak describe. Bukan selamat yang macam camera tu bagi perlindungan ke apa. Astaghfirullahalazim bukan begitu maksud ana sisturs sekalian.




Contohnya, dulu selalu kena marah sebab motor parking tepi tong sampah pun nak ambik gambar. Hmph and how could I expecting someone to get that kind of gambar pelik for me? Jadi solution-nya adalah pergilah tangkap gambar tu sendiri. Bahasa mudahnya: I don't wanna miss any moments perhaps (; 

Rasa secured dan puas bila kita sendiri yang tangkap gambar, kita tahu gambar macam mana yang kita nak, dari angle dan perspective bagaimana etc. Walaupun tidaklah lawa mana gambar yang diambil tu hahaha tapi tetap merasai kepuasannya.


"But I'm afraid if that could be my attachment...



Jadi tak hairanlah ada satu ketika DSLR yang digunakan bertahun-tahun lamanya rosak tiba-tiba. Tak terjatuh atau masuk air pun, tiba-tiba je. Nak hantar pergi kedai pun macam... hm tak payahlah. Harga dia mungkin boleh dapat satu camera baru. Siap tanya orang, google dan tengok youtube nak baiki balik tapi tak berjaya. Nak beli baru pun tak adalah kaya mana.

Setahun lebih memang stop untuk tangkap gambar sana-sini. Masa tu pulak guna phone cikai yang camera dia Allahu tak function pun :')

Tapi Alhamdulillah, itulah tempoh yang sangat membersihkan. Tempoh untuk muhasabah yang "janganlah attach sangat dengan camera Shahizan oii"

Waktu tu teringat yang sendiri pernah minta pada Allah, if I have any attachments upon anything please jauhkan dari diri. Tak lama lepas tu camera rosak huhu terus muhasabah dekat bucu katil. Nak sedih teruk pun tak boleh sebab kita sedar Allah sedang makbulkan permintaan kita. Patutnya bersyukurlah kan sebab Allah dengar doa kita.


Nottingham and its cleanliness- Waktu ni dah tukar phone hehe

Cerita attachment tentang camera ni mungkin nampak kecil sebab for certain people, it's just a camera at the end of the day. Tak reti sangat pun nak define attachment ni macam mana. Tapi kita sendiri akan faham yang kita sangat suka benda ni reasonnya bukanlah kerana Allah. Bila rasa dah betul-betul bersedia then baru lah beli camera baru (hahaha beli jugak akhirnya di uk sebab rasa affordable bila beli dekat sana) 

Kisah camera ini adalah contoh yang paling kecil, mudah dan ringkas untuk dijelaskan. Marilah lihat dalam skop yang lebih besar -- Tentang rezeki kita. Especially student yang tiap bulan dapat elaun dari sponsor ni.

Boleh jadi tanpa sedar kita sangat attached pada sponsor untuk bagi duit makan. Kita terlupa minta pada Allah untuk cukupkan keperluan kita. Sebab tiap bulan hidup senang ada sponsor bank in duit (esp elaun student yang dekat uk ni huhu). Pada ketika itu attachment kita pada Allah dalam memberi rezeki jadi tenggelam timbul. Kita tahu je tapi terlupa. Biasalah manusia.

Sebab Allah sayang dan nak ingatkan kita balik lah kita mungkin akan diuji dengan keadaan elaun yang tiba-tiba lambat masuk. Sebulan lewat misalnya. Masa tu kita akan sedar yang mencukupkan keperluan kita hanyalah Allah. Contohnya, pertolongan Allah yang datang dari arah tak disangka-sangka -- tiba-tiba ada senior hantar makanan lah, pinjamkan duit lagi, support sikit-sikit. Masa tu kita akan sedar yang untuk survive sebulan tu bukanlah pada elaun yang sponsor bagi semata-mata.


Mayfield Alpacas, Sheffield

Banyak lagi kisah-kisah mereka dekat luar sana yang aku tahu sangat hebat ujiannya. Bila Allah benar-benar mahu detach dia dengan benda-benda dunia yang selama ini menjadi pergantungannya. Ada yang diuji dengan keluarga, kawan, kewangan

Kenapa semua bermula dengan huruf 'K' ni? Kamera? Hmmm

Selingan: salah satu perkara yang dimuhasabahkan tentang attachment kepada kawan ni ialah bila member kmb yang kita rapat semuanya fly ke negara lain. Semua. Tak ada sorang pun atleast ke UK ;( huhu yang ni memang sakitlah proses pembersihannya. Ambil masa yang lama juga untuk pulih

Tak salah pun untuk menggunakan segala apa yang ada di dunia ni. Cuma janganlah hingga kita larut dan bergantung kepadanya lebih daripada pergantungan kita pada Allah.

Dan Allah uji sebab Allah tahu kelemahan kita di mana. Bukanlah ujian untuk melemahkan lagi, tapi menguatkan pada masa-masa akan datang.

Mungkin lepas ni kalau pergi mana-mana dan kamera tertinggal dekat rumah atau battery run out tak tentu pasal, diri ni boleh menjadi lebih tenang dan tak anxious seperti dahulu hehe.



Moga satu hari nanti kita pulang  ke sisiNya beserta Qalbin Saliim